maanantai 10. toukokuuta 2010

Päivä jälkeen ajanlaskun alun

Eilinen päivä oli ihan tavallinen sunnuntai, mutta se saattoi hyvin olla lähikuukausien merkittävin päivämäärä. Se tulee muistaa niin ilon kuin epätoivon hetkellä - vastaus vaaditaan tenttitilanteessa sekä suullisesti että kirjallisesti. Aika siis unohtaa Suomen itsenäisyyspäivä ja Ranskan vallankumouksen vuosiluku - nyt raivataan tilaa muistilokeroista tärkeämmälle päivälle!

Viimeisimpien Kuukautisten Alkamispäivä on se, mistä raskauden pyhä ajanlasku alkaa. Tämä päivämäärä syötetään netin laskuriin ja saadaan vastaukseksi vielä maagisempi päivämäärä - laskettu aika. Vaikka tällä viimeisten kuukautisten alkamispäivästä lasketulla ajalla ei välttämättä ole mitään tekemistä lopullisen lasketun ajan kanssa, sen kanssa sinun on elettämän, kunnes ultrasta voidaan määrittää sikiön ikä. Ei auta, vaikka sinulla olisi kasa kovia todisteita todellisesta hedelmöittymishetkestä - raskauttasi tenttaavat lomakkeet tuntevat ajanlaskun perustana ainoastaan Viimeisimpien Kuukautisten Alkamispäivän.

Tällä kertaa olen sen omin silmin todistanut ja ylös merkannut. Tällä kertaa TIEDÄN, koska viimeisimmät kuukautiseni alkoivat, jos sattuisin sitä tietoa tarvitsemaan. Viime kerralla ei ollut kuukautisia (sanan varsinaisessa merkityksessä), joiden alkua tarkastella ja merkata muistiin. Raskauduimme nimittäin suoraan pillereiden lopettamisen jälkeen. Jotensakin yksinkertaisesti kuvittelin, että näinä moderneina aikoina hedelmöittymisen ajankohta olisi tarkemminkin metodein todistettavissa ja raskausviikot siitä luotettavammin laskettavissa. Kuvittelin väärin.

Unohda ovulaatiotestit, aamulämpömittaukset, puuhastelujen ajoitus ja aikaiset raskaustestit. Vaikka itse tietäisit päivän tarkkuudella hedelmöittymisajankohdan, sanasi ei ole minkään arvoinen, jos et tiedä viimeisimpien kuukautisiesi alkamispäivää. Jos sinulla ei ole täyttää lomakkeeseen tuota keskeistä päivämäärää, raskautesi on voinut alkaa "ihan koska vaan". Vaikka se ei olisikaan voinut. Vaikka tietäisit täsmälleen, koska se on alkanut. Ei auta.

Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt jättää mainitsematta se, että kuukautisia ei ollut ennen raskautta. Olisi pitänyt tajuta viimeistään siinä vaiheessa, kun kolmannen tai kymmennen kerran jouduin selittämään asiaa lääkärillä. Hedelmöittyminen nimittäin tapahtui tasan kaksi viikkoa pillereiden lopettamisen jälkeen. Olisi siis voinut yhtä hyvin käyttää sitä lopettamispäivämäärää lomakkeessa. Tyhjä viiva vei turhaan uskottavuutta.

Mihin sitä uskottavuutta sitten tarvitaan? Ideaalitilanteessa ei yhtään mihinkään. Kuukautisten alusta laskettu aika on voimassa, kunnes sikiön ikä toisin todistaa. Ikä pystytään määrittämään jo varhaisraskauden ultrassa, joten kauaa ei tarvitse keinotekoisen päivämäärän varassa pyristellä - paitsi jos käy niin kuin minulla.

Varhaisraskauden ultrassa (rv 6+2) ei näkynyt sikiötä, pelkkä sikiöpussi. Ajanlaskulle tai sen alulle ei siis ollut mitään lomakemielessä käypää perustaa, jolloin epäkiitollinen tilanne kohdallani oli odottaa, vaikka mitään ei ollut enää odotettavissa. Uskoa lääkärin toiveikkaisiin sanoihin, vaikka tietää, ettei toivoa ole. Olla raskaana, vaikka ei olekaan.

Jos odottavan aika on pitkä, tyhjää odottavan on vieläkin pidempi. Tosin kohdun tyhjentymistä odottamisen aika olikin sitten ihan omassa pituusluokassaan, mutta siitä lisää myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti