keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Vauvavälineistöä: vaipanvaihto & peseytyminen

Jokin aika sitten listasin viisi kaikkein hyödyllisintä vauvatavaraa, joita ollaan tässä ensimmäisinä viikkoina tarvittu. Tai itse asiassa kuukausina - Pikkupöllö täytti viikonloppuna jo kaksi kuukautta! Kun on kerran tullut hommattua kaikenlaista tavaraa, niin aattelin, että olisi kiva kertoa niistä vähän käyttökokemuksia ja vinkkejä. Nyt alankin käydä läpi kaikkia tavaroita ja niiden tarpeellisuutta kategoria kerrallaan. Tämä ensimmäinen kategoria liittyy nimenomaan tarpeisiin... ja niiden putsaamiseen. :)


Erittäin tarpeelliset:
 • Vaipat: No tää on aika itsestäänselvyys. :) Vaippoja menee meillä vuorokaudessa yleensä 8-10. Me hommattiin vaippapaketti vasta sairaalasta kotiuduttua, ja se oli ihan hyvä ratkaisu - näki, minkäkokoinen vauva sieltä tuli. Sairaalasta saadulla Libero-näytepaketilla pärjää kyllä ainakin yhden päivän. Aluksi käytettiin ykköskoon Pamperseja (niin kuin sairaalassakin, 2-4 kg), mutta jo ennen kuin eka paketti oli loppu, pissat alkoi tulla säännöllisesti vaipasta läpi. Seuraavat paketit onkin siis olleet kakkoskokoa (3-6 kg) ja itse asiassa Liberoa. Pamperseissa oli jotenkin teollinen haju... Nyt ollaan siirtymässä pikkuhiljaa jo kolmoskokoon (5-8 kg). Kertsit ovat olleet meillä vain yö/reissukäytössä ja päivisin ollaan kestoiltu. Voi olla, että siirrytään jossain vaiheessa myös yökestoiluun - alkaa mennä hermot röyhelöiden läpi lirahtavaan aamukakkaan sängyssä imettäessä. Kestovaipoista kirjoitan erikseen kokemuksia joku päivä.
 • Hoitopöydän patja (Brio): Patjan piti majailla Pikkupöllön huoneessa hoitopöydän päällä, mutta kun kakkaa on vaipassa käytännössä lähes joka kerta, hoitotoimenpiteet tapahtuvat kylppärissä pesukoneen päällä. Patja on siinäkin oikein hyvänkokoinen ja -näköinen. Pikkupöllö viihtyy patjan päällä erittäin mainiosti - iloiset höpöttelyt (seinälle) alkoivat siinä ihan ensimmäisenä kolmen viikon ikäisenä. Nyt Pikkupöllö juttelee jo meillekin innokkaasti. :D
 • Harsot ja froteepyyhkeet: Harsoista olikin jo juttua siinä TOP5-kirjoituksessa. Ilokseni löysin muuten niitä Pippi-harsoja Hulluilta päiviltä. Saatiin myös kolme superpehmeää bambuharsoa ristiäislahjaksi. Nyt harsoja on siis yhteensä 36 ja se taitaa vihdoin riittää joka tarkoitukseen. Froteepyyhkeitä menee myös aika reipasta tahtia, koska Pikkupöllön mielestä peppupesun ja kuivattelun jälkeen kuuluu tehdä pissat hoitopöydälle siihen pyyhkeeseen (tai mihin suuntaan vaan, jos pyyhe on unohtunut nostaa suojaksi... poikien iloja...). Pepun kuivaamiseen sopivimman kokoisia ovat ainakin tähän asti olleet ihan tavalliset käsipyyhkeet tai vähän isommat. Mitään parhaita (vaaleita) käsipyyhkeitä ei siihen hommaan kannata uhrata, koska maitokakkatahrat istuvat aika tiukassa. Ja kyllä - myös pyyhkeeseen kakkaaminen on kivaa. :)
 • Puhdistuspyyhkeet: Siis ne semmoiset kosteat kertakäyttöiset. Pikkupöllön iho ei varmasti tykkäisi, jos joka vaipanvaihdon yhteydessä pestäisiin kakat vedellä pois, joten nämä pyyhkeet on pikkukakkaan tosi käteviä. Siinä sairaalasta saatavassa Libero-kassissa on muuten paketillinen näitä, että ei tarvii välttämättä ostaa valmiiksi. Tosin meillä on ainakin ollut ihan kätevää, että kylppärissä on yksi paketti ja hoitolaukussa toinen (vajaa), niin ei tarvii muistaa siirtää paikasta toiseen. Hoitolaukussa kyllä ehdottomat.
 • Perusvoide (Erisan & Aqualan): Pikkupöllön peppu ja jalat tarvitsevat rasvaa pesun jälkeen ainakin näin talvea kohti mennessä. Päänahka on myös ollut tosi kuiva (tai karstainen?) hormoninäppyjen hävittyä, joten ollaan laitettu kunnolla rasvaa kylpypäivänä ja rapsuteltu. Vesiliukoinen rasva on öljyä helpompi saada pois hiuksista, erityisesti Aqualan.
 • Sinkkivoide: Tätä ostettiin, kun alkoi tulla hiukan vaippaihottumaa. Ei tarvii laittaa kuin pari kertaa ja ihottuma tai punoitus häipyy.
 • Vanu- tai pesulaput, pumpulipuikot, talouspaperi: Pikkupöllö käy kylvyssä vain kerran viikossa, ja muuten aamu- ja iltapesut suoritetaan putsaamalla taipeet ja kädet (on muuten helpommin sanottu kuin tehty...). Aluksi käytettiin hommaan semmoista bambuista trikooliinaa, mutta kun ne siirtyivät oikeaan tarkoitukseensa eli kestovaippakäyttöön, niin alettiin käyttää ihan perinteisiä vanulappuja. Taipeisiin kätketty töhkä jää niihin jotenkin paremmin kiinni. Pumpulipuikkoja meni paljon varsinkin alkuvaiheessa napatynkää ja napaa putsatessa, mutta ovat edelleenkin tarpeellisia korvalehden aarrekätköjä siivotessa. Silmät putsataan aamuin illoin kostutetuilla talouspaperin palasilla.
 • Hiusharja (äitiyspakkaus): Harja oli tarpeellinen jo sairaalassa, kun Pikkupöllön paksussa tukassa oli kaikenlaista sinnikästä syntymätahmaa. Meillä harjaa tarvitaan myös ihan siihen isojen ihmisten tarkoitukseen - eli hiusten ojennukseen laittamiseen. :)
 • Kylpyamme (Puj Tub): En oo ihan varma, tykkäänkö tästä ammeesta vai en. Periaatteessa se on tosi kätevä: kylpeminen tapahtuu ergonomisella korkeudella lavuaarissa, vauvaa ei tarvitse kannatella ja "amme" menee levynä pieneen tilaan. Sitä vettä vaan mahtuu kylpiessä tosi vähän tähän lavuaariammeeseen - Pikkupöllö köllöttää siellä maha pinnan yläpuolella. Ollaan ratkaistu palelemisongelma siten, että vieressä on pesuvadissa kylpylämmintä vettä, jota valellaan pakasterasialla Pikkupöllön päälle. Nyt Pikkupöllö on keksinyt, että kylvyssäkin on kiva sätkytellä ja sitä vettä roiskuu ihan joka paikkaan... :) Ei siis houkuta siirtää ammetta isompaan keittiön altaaseen ja saada roiskeita parketille. Ostetaan varmaan piakkoin ihan semmoinen tavallinen amme - sitten näkee, miten hankalaa se "normaali" kylpeminen on.
  
Vähemmän tarpeelliset (ainakin toistaiseksi):
 • Hoitoöljy: Tätä tuli pieni näytepullo siinä Libero-kassissa ja kokeiltiin kerran vauvahierontaa. Hieronnan rentouttavasta vaikutuksesta on vaikea sanoa mitään, mutta Pikkupöllön iho oli ainakin ihan superpehmeä hieronnan jälkeen. Ehkä vauvahieronta tulee vielä joskus myöhemmin osaksi kylpyrutiinia, mutta nyt ei ole mielenkiinto riittänyt (ei meillä eikä Pikkupöllöllä).
 • Talkki: Pikkupöllö ei ole märästä vaipasta moksiskaan ja ihottuman alutkin ovat lähteneet helposti pois sinkkivoiteella.
 • Kylpylämpömittari (äitiyspakkaus): Onhan se toki kiva pari kertaa katsoa, miten lämmintä veden kuuluu olla, mutta siihen oppii ihan tosi nopeasti päivittäisessä pepunpesurutiinissa.
 • Pesukinnas (Cuddlemitt): Kyllä tää on käytössä aina kylpiessä, mutta ilmankin pärjäisi. Ehkä se lika lähtee taipeista kintaalla hiukan helpommin - ainakin Isin isommilla käsillä. Mukavan pehmeää bambua, mutta ei kuivu aamusta illaksi. Ei siis ole päivittäisessä käytössä.
 • "Esiliinakylpypyyhe" (Cuddledry): Toistaiseksi ollaan mainiosti pärjätty ihan sillä äitiyspakkauksen huppupyyhkeellä. Vaikka pissat tuleekin aina pyyhkeelle, niin sen ehtii hyvin pyykätä ennen seuraavaa kylpyä. Tää bambuinen esiliinapyyhe on varmaankin kätevä sitten vähän isomman ja rimpuilevamman vauvan kanssa. On ainakin herkullisen pehmeä ja paksu! 
 • Hoitopöytä (Muurame): Hoitopöytä on yksi niistä "perintökaluista", joita on ollut säilössä mun lapsuudesta. Tässä välissä se ehti olla muun muassa hamsterihäkin alustana. :D Käytännössä se on vain semmoinen korkealaitainen lisähyllykkö, joka sopii Muuramen Kolmonen-laatikoston päälle. Hoitotasoa ei oo enää tuotannossa, mutta Huuto.netissä näyttää olevan silloin tällöin vanhoja myynnissä. Tuolla se nököttää Pikkupöllön (tulevassa) huoneessa ilman patjaa (kun se on kylppärissä) eikä sitä käytetä hoitotasona lainkaan. Laatikosto ja hylly on kyllä käytössä, ettei se ihan turha ole. Se Brion patja sopisi siihen kuin valettu, mutta kylppärissä touhuaminen on vaan sata kertaa kätevämpää.

Tässä taisi olla tämä eka kategoria. Linkit viittaavat niihin sivustoihin, joista olen tuotteet ostanut. En mee mitenkään vannomaan, että ovat tällä hetkellä halvimpia ostopaikkoja - yleensä Amazon.co.uk:sta saa edullisimmin, jos vaan löytyy ja toimitetaan postikuluitta Suomeen (kotiovelle). Varokaa vaan koukuttumista - nimimerkillä "ai, tuollaistakin voisi tarvita".... :D

Lisäilen tänne juttuja, jos unohdin jotain. Ja kommentoikaa, jos teillä on kokemuksia vastaavista tarvikkeista tai tulee muuten vaan jotain mieleen!

4 kommenttia:

 1. Kivoja nämä sinun välineistökatsauksesi. Se Woombie oli loistava vinkki, ollaan oltu tosi tyytyväisiä siihen.

  Meillä on tarpeettomana kaikenlaisia perusvoide-, vauvaöljy- ja talkkiputeleita. Kertaakaan ei ole tarvittu. Vaippaihottuma taltutettiin täälläkin sinkkivoiteella ja Bepanthenila ja ollaan käytetty myös Lansinohia (jota ostin nännejä varten, mutten tarvinnut siihen käyttöön ollenkaan) pepun suojaamiseen vaippaihottuman loitolla pitämiseksi. Puhdistuspyyhkeitä taas en oikein tykkää käyttää. Väittäisin, että meidän vauvan pylly tykkää enemmän vesipesusta kuin pyyhkeistä ja ainakin Natusanin pyyhkeet haisevat tosi omituisilta. Ne ovatkin meillä nyt lähinnä vesikatkojen varalta ja matkoille, joskin tähän mennessä olen aina onnistunut löytämään vesipisteella varustetun vaipanvaihtopaikan kodin ulkopuolella seikkaillessa.

  Meillä on samanlainen hoitopöydän patja valkoisena vain ja se on kyllä tosi kiva. Paikallaan se ei kyllä pysy kunnolla, joten meillä on pala kumimattoa sen alla. Se vähän harmittaa, että menin uskomaan, että päällisen voi irroittaa ja pestä koneessa. Kyllähän se pestyä saatiin, mutta se oli vain niin tiukka, että ommel repesi vetoketjun vierestä päällystä irroitettaessa ja takaisin laitettaessa vetoketjun vedin irtosi. Ompelin sen päällyksen sitten pysyvästi kiinni ja nyt alunen on huolellisesti päällystetty muovifroteella tulevien kakkavahinkojen välttämiseksi.

  VastaaPoista
 2. Vanha kunnon perunajauho on ihan huippu hoitamaan ne ihottuman alut tai jo vähän pahemmaksikin päässeet ärtyneet kohdat! Tämän perheen neljällä lapsella toiminut mahtavasti!

  VastaaPoista
 3. Heli: Hyvä tietää, ettei sitä Brio-patjan päällistä kannata irrottaa! Jatkamme siis ahkeraa harsolla suojaamista ja märällä pyyhintää. :) Meilläkin patja hiukan seilaa pesukoneen päällä Pikkupöllön sätkytellessä - kylläkin seinään päin, joten vielä ei olla laitettu liukuestettä.

  Hmm. Unohdin tosta listasta hoitopöydän. Käynpä lisäämässä vähemmän tarpeellisiin.

  Meillä on ollut Ainu- ja Libero-puhdistuspyyhkeitä enkä oo huomannut kummastakaan mitään ihoreaktioita. Ainu ei muistaakseni tuoksunut miltään ja Liberokin hyvin neutraalilta. Pikkupöllöllä jalkojen iho ei näytä tykkäävän jatkuvasta vesipesusta - kuivuu kovasti. Mut kyl meilläkin peppu pestään aina vedellä, jos kakkaa on enemmän kuin teelusikallinen tai sitä on ehtinyt kuivahtaa ihoon kiinni. Jos on oikein iso kakkaräjähdys, niin siivoan yleensä vähän ensin puhdistuspyyhkeellä, ettei oo koko vauva ja äiti ihan kakassa. Pikkupöllö tykkää vetää kantapäät heti peppuun, kun ottaa vaipan pois... :D

  Ja pitääpä kokeilla sitä perunajauhoa joku kerta! Eipä oo kiisseleitä tullut tehtyä vähään aikaan, niin paketti istuu kaapissa ihan toimettomana... :)

  VastaaPoista
 4. Hei, lorautapa sitä hoitoöljyä hieman kylpyveteen. :) Hoitaa ihoa, eikä tartte ehkä kylvyn jälkeen edes rasvata! Se passaa kivasti myös päänahkaa hoitamaan. :)

  Terveisin, pari päivää teidän poikaa nuoremman tyttövauvan äiti.

  VastaaPoista