keskiviikko 25. elokuuta 2010

Julkinen yksityinen

Meinasi tänään pudota silmät ulos suusta, kun kävin katsomassa blogin kävijälaskuria: numero oli muuttunut kuudesta (6) kuuteenkymmeneen (60)! Myönnän kyllä linkittäneeni eilen nämä riipustukseni Blogilistaan. Aika uskomatonta silti, että kävijöitä on ollut huhtikuusta edellispäivään asti vain kuusi ja eilen 40! Kiitokset kaikille lukijoille ja kommentoijille - on varsin miellyttävää tehdä yksityisestä, monesti ikävästäkin asiasta julkista. Ei tunnu itsestä ainakaan enää yhtään niin ikävältä... :)

Julkisella ja yksityisellä voi viitata myös siihen ärsyttävään terveydenhuollon tyhjiöön, jossa itse olen ollut oikeastaan koko vuoden. Ensin olin raskaana, mutta vasta niin vähän, etten päässyt vielä julkiselle ultraan. Yksityisellä piti käydä ultrassa kaksi kertaa (125 euroa laaki) ennen kuin sain tuulimunadiagnoosin. Sitten siirryin julkiselle puolelle "hoidettavaksi". Suomeksi siis: ultrattiin, sain lääkkeet kouraan ja menin kotiin odottamaan. Anomalla ja ruinaamalla pääsin julkiselle toistamiseen ultrattavaksi ja toiset lääkkeet, koska ekoilla ei ollut juuri mitään vaikutusta. Tässä kohtaa olisi ilmeisesti pitänyt taas ruinata ja anoa julkiselle (koska jälkitarkastus ei kuulu palveluun), mutta meninkin yksityiselle (125 euroa) - todetakseni, että tarvitsee mennä kaavintaan. Julkisella sai sitten melkein satasen päiväkirurgiseen maksuun sisältyen sämpylän ja jogurttia. Jee. Ja poliklinikkamaksut (kertaa neljä) päälle.

Sairaskuluvakuutuksista (ainakin omastani) on näppärästi rajattu pois raskauteen tai raskautumiseen liittyvät tutkimukset eikä työterveyslääkärikään niitä hoida. Neuvolaa ei kiinnosta vielä. Muuten julkinen puoli on niin ruuhkainen, ettei sinne pääse moneen viikkoon, ellei ole akuutti hätä. Ja sitten kun on akuutti hätä, niin sittenkin pitää olla joko a) todella surkeana tai b) todella vihainen, että pääsee päivystysjonoon. Ja se on sitten ihan sattumasta kiinni, saatko jälkiseurauksena jonkun kauhean tulehduksen vai et. Julkisella ei ole varoja tutkia - kyse onkin siitä, onko itsellä varoja tutkia yksityisellä. Toistaiseksi on, mutta ei sitä nyt ihan huvikseen syö matkakassaansa...

Viime viikolla kävin tutkimassa asioita työnantajan piikkiin. Sopimukseen kuuluu pari erikoislääkärikäyntiä vuodessa - mutta ei niitäkään saa käyttää, jos ei ole "sairaana". Mitään varhaisultria on siis ihan turha haaveilla sitä kautta. Sovittiin lääkärin kanssa, että menen vielä maanantaina verikokeeseen varmistumaan, että ovulaatio on tapahtunut ja alavatsaa piinaava (?) munarakkula siten puhjennut. Katsoisikohan se samaan syssyyn veren raskaustestin, vai maksaakohan se ekstraa...?

En vaan ymmärrä, miten jotain tavallista flunssaa saa mennä ilmaiseksi (tai ainakin lähes ilmaiseksi) valittamaan lääkärille vaikka joka päivä, mutta asioita, jotka raastavat hermoja ja potentiaalisesti tuottavat uusia veronmaksajia valtiolle, ei saa. Miksei vauvakuume ole sairaus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti