maanantai 23. elokuuta 2010

Miten vauvoja tehtiin ennen nettiä?

Vuosi sitten tähän aikaan tietämykseni raskautumisesta ja raskaudesta pohjautuivat:

1) koulun biologian tunteihin
2) kavereiden (vahinko)raskauksiin
3) amerikkalaisiin tv-sarjoihin

Iästäni kerrottakoon, että se on enemmän kuin 25 ja vähemmän kuin 30. Olen korkeasti koulutettu (ainakin tutkinnon puolesta). En siis ymmärrä, miten on mahdollista, että lähes kaikki aiemmat olettamani (näihin kolmeen edellämainittuun kohtaan perustuen) ovat olleet vääriä. Enkä ymmärrä, miten ihmiset ovat ennen nettiä onnistuneet saamaan lapsia. Kuka on kertonut heille, miten homma todellisuudessa toimii?

Biologian tunneilta muistan asiasta sen faktan, että koska vain voi tulla raskaaksi. Tietty se oli siellä koulussa säikyttelymielessä se pointtikin... Tämä on ihan oikeasti ollut käsitykseni asiasta ihan viime vuoden loppuun asti, jolloin aloin asiaa tutkimaan. Siis asiahan on niin, koska vain EI voi tulla raskaaksi. Raskaaksi voi tulla parina päivänä kuukaudessa, jos silloinkaan. Tiedän kyllä, että ne pari päivää voivat periaatteessa olla "koska vain". Mutta jos kierto on säännöllisesti siinä 28 päivän paikkeilla, niin ne pari päivää eivät ole "koska vain" - vaan juuri siinä ennen puoltaväliä. Piste.

Omat kaverini ovat tosin onnistuneet melko täydellisesti toteuttamaan biologian tuntien pahaenteistä ennustusta: yksi tuli raskaaksi pillereitä syödessään ja yksi varmojen päivien -menetelmän pettäessä. Sinänsä alkujärkytystä lukuunottamatta mitään suurempaa vahinkoa ei tapahtunut, ja kummatkin ovat nyt tyytyväisiä äitejä. Tähän kuitenkin liittyy yksi aiempi harhaluuloni - nimittäin se, että jos tulet raskaaksi, niin saat mitä todennäköisimmin vauvan. Keskenmenoista olin toki kuullut, mutta en todellakaan tiennyt, miten yleisiä ne ja muut raskauden ongelmat (niin kuin nyt vaikka tuulimunaraskaudet...) ovat. Tv-sarjoissahan kaikki aina rientävät heti sen positiivisen raskaustestin jälkeen pilaamaan avioliittonsa kertomalla raskauteen johtaneesta syrjähypystä tai muuta yhtä dramaattista. Odottaisitte nyt ainakin sinne viikolle 8, hyvät tv-sankarittaret! Ongelma voi hyvin ratkaista itsensä siihen mennessä.

Niin ja tv-sarjoista tuli myös mieleen, että sekin on kyllä ihan huijausta, että raskaustestin voisi tehdä suunnilleen seuraavana päivänä kohtalokkaasta yöstä. Vähintään kymmenen piinaavaa päivää pitää odottaa, suosituksena kaksi viikkoa. Eikä raskausviikkoja lasketa vauvan alkuunsaattamispäivästä, vaan edellisten kuukautisten alkamispäivästä. Eikä valtion kustantamista palveluista (neuvoloista, ultrista) ole oikeasti juuri mitään apua ennen kaksinumeroisia raskausviikkoja. Eikä sitä kallista yksityisen puolen varhaisultraa (ainakaan viikoilla 6-7) tehdä mahan päältä, vaan alakautta. Voin vain kuvitella, miten lista jatkuu sitten myöhemmin...

Mistä naiset ovat siis esimerkiksi kaksikymmentä vuotta sitten saaneet tietää, miten asioiden laita oikeasti on? Vai ollaanko menty vain yrityksen ja erehdyksen kautta? Tuskin mistään viisiosaisesta tietosanakirjasta on löytynyt kovinkaan seikkaperäistä selostusta raskaaksi tulemisesta ja varhaisesta alkuraskaudesta (kohdasta R niin kuin raskaus) - toisin sanoen ajalta ennen neuvolan vaikutuspiiriin kuulumista. Vai ollaanko nykyään sitten vain liian vaativaisia informaation suhteen, kun kaikki tarvittava löytyy netistä?

Näen sivulaskurin tilastoista hakusanat, joilla tänne blogiin on eksytty. Ne ovat juuri niitä hakusanoja, joita olen itsekin tämän vuoden aikana ahkerasti käyttänyt, välillä neuroottisestikin. Aina jostain keskustelupalstojen uumenista on löytynyt joku viesti, jossa on kuvattu juuri etsimäni asia. Asia ja ahdistus eivät välttämättä ole sillä ratkenneet, mutta olenpahan ollut aina himpun verran viisaampi - viime vuoteen verrattuna äärettömän paljon viisaampi. Ja tiedän ainakin sen, etten ole näiden asioiden kanssa yksin, vaikka en niistä kovin monelle kasvotusten halua puhuakaan. Olisikohan aivan väärin veikata, että raskausteemaiset haut ovat hakukoneiden listoilla aika korkealla? Mistä muualtakaan sitä ihminen nykyään tietää, minkätyyppinen liman koostumus on oikea? :)

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus! Kiitos, sait mut hyvälle tuulelle aiheesta joka usein saa mut kaikkea muuta kuin hymyilemään :) Olen kahden lapsen äiti, molemmat on tekemällä tehty, pissailtu tikkuihin ja juotu greippimehua. Toinen tuli luomusti toinen koeputkihedelmöityksellä. Nyt kuumeilemme kolmatta. Ja Clearbluen ovulaatiotestit on kovassa käytössä. Kovasti positiivista energiaa vauvaprojektiinne!

    VastaaPoista