keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Kestävää ajanvietettä

Niin kuin jo viimeksi mainitsin, olen löytänyt pitkien päivien pelastukseksi kestovaippojen metsästyksen. Aikakin tuntuu olevan sille erittäin otollinen: varsin monella vaippavalmistajalla / -myyjällä on heinäkuussa vaippoja alennuksessa (listaa esim. täällä). Toki osa nettikaupoista viettää vastaavasti kesälomaa. Kotimaiselle kestovaippabisnekselle näyttää olevan myös ominaista, että aina jokunen merkki viettää äitiyslomaa, jotkut ovat lopettaneet toimintansa kokonaan ja muutama on myyty uudelle yrittäjälle. Tuotanto kun saattaa olla ihan siitä yhdestä henkilöstä kiinni.

Kotimaisuus onkin yksi kriteereistä, joilla olen kestovaippoja lähtenyt metsästämään. FuzziBunzit, ImseVimset ja BumGeniukset on varmaan ihan tosi mahtavia, mutta kun kerran liikutaan ihan samassa hintaluokassa, niin miksei sitä sitten ostaisi kotimaista. Musta ainakin on hauska ajatus, että vaippa tulee jonkun äidin kotiompelimosta käsityönä ja siten materiaaleihinkin pystyy itse vaikuttamaan. Hetki kesti kyllä oivaltaa, että tosiaan - vaikka vaippojen kuosit ovat melkeinpä samat joka merkillä, ne eivät ole samoja vaippoja! Kuosikankaita kun ei ole ompelijoille tarjolla ihan loputtoman monta laatua. :) Monet perusratkaisutkin ovat useimmissa vaipoissa samoja. Lähinnä vaihtelee vaipan malli, tuunausmahdollisuudet ja hinta. Kestovaippainfon tietokannasta saa jotain apua, mutta onhan se aika suo valita, että minkä vaipan sitä sitten haluaisi... :)

Ihan laitokselta asti ei tätä pikkumiestä ole tarkoitus kestovaipattaa, mutta oon nyt kuitenkin alkanut koota jo jonkinlaista vaippavalikoimaa, että voi sitten siirtyä siihen, kun ekat niistä alkaa istua. Newborn-kokoisia vaippoja en osta ollenkaan. S-koot alkavat sopia yleensä neljäkiloisesta eteenpäin, ja sen kilomäärän keräämiseen ei välttämättä mene montakaan viikkoa. Yhdenkoon vaippojakin on valikoimassa, vaikka aluksi ne ovatkin aika muhkeita paketteja pikkupepulle...

Tänään oli ensimmäinen kestovaippailun juhla-aamu, kun postiluukusta tupsahti kolme isoa kirjekuorta - ekat vaippaostokset! Suosittu Hilivinksis-merkki vaihtaa elokuun alussa yrittäjää ja myy pois varastonsa. Kävin verkkopuodissa ostoksilla perjantaina ja nyt ne siis jo tulivat perille! Hilivinksis-merkissä ainakin näin aloittelijan näkökulmasta erinomaista on se, että imuja pystyy käyttämään ja yhdistelemään tosi monipuolisesti. Ei tarvitse päättää ostovaiheessa, että haluanko nyt taskun vai yhden imuläpän vai kaksi ja mitä materiaalia ne nyt sitten olisivat. Siis kun materiaalit ainakin noissa varastovalmiissa vaipoissa päätetty jo valmiiksi, taskuja löytyy ja läpät on nepparikiinnitteisiä. :)


Monet jäljelläolevista varastokuoseista oli vähän tyttömäisiä, mutta löytyi sieltä vielä jotain meillekin (unisex-hengessä) sopivaa. Ostinpa sitten melkein jokaista mallia yhdet. :) Seuraavassa kuvassa ne näkyvät:

- Hilivinksis Päällinen (ruskea, S-koko, alhaalla vasemmalla)
- Hilivinksis Villapäällinen (sammaleenvihreä, S-koko, keskellä ylhäällä)
- Hilivinksis Tasku (tähtikuvioinen, S-koko, alhaalla oikealla)
- Hilivinksis K Neppi (ruskearaidallinen "duo fudge", yhdenkoon, ylhäällä oikealla)
- Hilivinksis K Neppi AIO (keltainen, yhdenkoon, ylhäällä vasemmalla)


Kaikki nämä edustavat eri vaippatyyppejä: K Neppi on sisä(täyttö/läppä)vaippa (tarvitsee päälleen kuoren tai villahousut), Tasku on taskuvaippa, K Neppi AIO on all-in-one-vaippa, Päällinen on PUL-kuori ja Villäpäällinen on villakuori. Tässä yläkuvassa ne ovat aika pienillä säädöillä kiinni - K Neppi -vaipat (reunimmaiset ylhäällä) on taitettu pienempään kokoonsa. Tässä seuraavassa kuvassa K Nepit ovat normaalisäädöillä (eli etureuna taittamattomana).


Vaippojen hintaan kuului muutama imuosa (kaksi Tiimaa ja yksi Tuuma) ja ostin vielä muutaman lisää pakettihintaan (yhden Tuuman ja yhden Mikro-mikrokuituimun). Eihän tämä lysti mitenkään ilmaista ollut, mutta jo kuorivaipoilla ja harsoilla +lisäimuilla pitäisi päästä aika pitkälle. Muitakin vaippoja/villahousuja/imuja on kyllä tilauksessa - katsotaan, koska saapuvat. Vaikka muuten olenkin ihan kätevä käsistäni, ompelukone ei ole ystäväni. En siis ainakaan lähimpään puoleen vuoteen kuvittelekaan tekeväni itse vaippoja - aika monet kyllä tekevät... Muutaman froteisen lisäimun saatan vanhoista pyyhkeistä surauttaa. Siihen ehkä mäkin kykenen. :) Käytettyjä vaippoja on paljon tarjolla, mutta niitä en aio ostaa, ellen sitten löydä todella hyväkuntoisia. Tarkoituksena kun olisi, että nämä vaipat kävisivät useammallekin kuin yhdelle käyttäjälle.

Jaahas, sen syvemmälle en nyt ainakaan tällä kertaa mene kestovaippojen maailmaan. Siitä voi lukea ainakin mulle erittäin hyödyllisestä Vaippailmiö-kirjasta tai vaikkapa Kestovaippainfon sivuilta. Enkä nyt vielä tosiaankaan voi briljeerata millään asiantuntijuudella, kun itse kuninkaallinen vaipankäyttäjä on vielä mahassa. :) Sittenhän sen vasta näkee, mikä toimii meillä ja mikä ei...

Vähän kauhistuneita ilmeitä ollaan kyllä saatu, kun ollaan kerrottu aikovamme käyttää kestovaippoja. Kovin ennakkoluuloista väkeä siis edelleen ihan kaikenikäisissä. No, kyllähän sitä itekin muistaa ajatelleensa, että onpahan aika ällöttävää. :) Meillä ei siis ole mitään ideologista syytä kestoiluun. Jotenkin tuntuu vaan turhalta kuskata niitä vaippasäkillisiä kaupasta, olla jatkuvasti kiikuttamassa pois haisevia vaipparoskiksia ja sitten toistaa sitä samaa kaavaa taas uudestaan toisen (ja kolmannen ja?) lapsen kanssa. Ei se voi olla niin kovin ällöttävää huudella pois vaipasta sitä samaa tavaraa, mitä huuhtelee pois sieltä vauvan pepustakin. Ja meneehän ne kakkaräjähdyksen tai ohilirahduksen nähneet vaatteet ja lakanatkin ihan sinne pesukoneeseen eikä minnekään pinseteillä desinfioitavaksi...

Kaveripiiristä ei löydy kuin yksi kestovaippailija, mutta sitäkin tyytyväisempi. Toivottavasti meistäkin tulee sellaisia!

3 kommenttia:

 1. Kauniita kuoseja :)

  Me kokeillaan myös kestoilua syyskuussa tulevan esikoisemme kanssa. Hankittuina on kierrätysvaippoja vain. Ehkä ostamme lapsen synnyttyä joitakin kosteussulullisia täyttövaippoja, edustusvaipoiksi :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin kestistelyyn hurahtaneena voin kertoa että suhteellisen helppo oli tehdä kestovaippakuori itse! Ostin myllymuksuilta kaavapaketin josta saa kaksi vaippaa tehtyä! Käy kurkkaan mun blogista, laitoin kuvankin tekemästäni!

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa Enna! Ehkä mäkin joku päivä rohkaistun. Tosin täytyy varmaan jättää ekaksi PUL-kankaat rauhaan - ne kun ei ihan hirveesti anna anteeksi vikatikkejä. Taitaa tulla pissit läpi, jos on reikiä väärässä paikassa... :)

  Mun ompelu kun menee perinteisesti tähän tyyliin: Ompelen nätisti. Ahaa, alalanka onkin mennyt ihan ruttuun koko matkalta. Mitä vitsiä? Testitilkussa ommel oli ihan kunnossa... No, säädän langat uudelleen ja puran koko ompeleen. Ompelen uudestaan. Oho, nyt meni kangas ruttuun. Puran ompeleen rutusta asti. Ompelen uudestaan. Jaaha, alalanka onkin loppunut kesken kaiken. Ompelen taas...

  Ja tää olis huvittavaa, ellei OIKEESTI joka kerta jossain vaiheessa joutuis kaivamaan sitä ratkojaa esiin... :) Ehkä turvallisempaa siis pitäytyä vaikka villahousutehtaana, kun puikoilla saan huomattavasti vähemmän tuhoa aikaiseksi...

  VastaaPoista