perjantai 1. heinäkuuta 2011

Rutinaa rutiineista

Päivässä on 24 tuntia. Aiempi arkirutiini meni niin, että siitä kahdeksan tuntia meni nukkumiseen, kahdeksan tuntia työntekoon, puolitoista tuntia työmatkoihin, tunti kaupassakäyntiin ja/tai ruuanlaittoon, tunti aamu/iltatoimiin, puoli tuntia kotitöihin ja loppu neljä tuntia oli sitten aikaa tehdä jotain muuta. Varsinkin tässä odotusaikana siinä neljässäkin tunnissa meinasi aika käydä pitkäksi.

Nyt kotona ollessa arkirutiinista siirtyy "vapaa-aikaan" lähes kymmenen tuntia. Siis niiden aikaisempien neljän lisäksi. Eli yhteensä 14. No... yöunia voi helposti venyttää yhdeksään tuntiin, joten ehkä realistisempaa on sanoa, että tunteja on 13. Paljon joka tapauksessa.

En ole niitä ihmisiä, joiden mielestä on ihanaa olla tekemättä mitään. En edes tiedä, mitä se tarkoittaa. Ehkä sillä tarkoitetaan sitä, ettei tarvitse tehdä mitään pakollista tai hyödyllistä. Vai miten muuten voi olla tekemättä mitään? Ehkä se on joku sellaisten ihmisten juttu, joilla ei ole neljää (tai kolmeatoista) täysin vapaata tuntia myös arkena. Ehkä niille ihmisille hyvän kirjan lukeminen tai tv:n katsominen on sitä ei-minkään tekemistä. Mulle se on ihan normaalia jokapäiväistä tekemistä. Sellaista, jolla täytetään tyhjät tunnit ennen nukkumaanmenoa. Neljä tuntia sillä ei-millään vielä täyttää, mutta koko päivä?!

Tiedän, että siellä jo monet miettivät, että nauttisit nyt - kohta ei sitten ole enää ongelmia liiallisen vapaa-ajan suhteen pitkään, pitkään aikaan. Mutta kun en osaa nauttia! Vapaa-aika menettää hohtonsa, kun sitä on liikaa. Siitä tulee vaan aikaa.

Jos tämä odotus menisi siihen pisteeseen, että synnytys jouduttaisiin käynnistämään 15 päivää lasketun ajan jälkeen, tässä on vielä 61 päivää kärvistelyä jäljellä. Laskettuun aikaankin 46 päivää. Näistä nelisen viikkoa mies on kesälomalla, mutta koska pysytellään toiveikkaasti täällä lähiseuduilla, varsin moni päivä vietetään varmasti ihan kotosalla. Jokinlaiselle äitiysloman päivärutiinille olisi siis todellakin tarvetta.

On kyllä ollut aika rankka aloituskin kotona oleskelulle. Oon ollut nyt nämä kaksi päivää kokonaan yksin kotona, kun mies on isänsä kanssa sukuloimassa. Sisällä on lämpötila 27 astetta öin ja päivin. Ei autoa käytettävissä. Kaverit töissä tai kesälomareissuilla. Ei voi (tai kannata) tehdä mitään kipeää rannetta ärsyttävää. Ei kutoa, ei virkata, ei askarrella, ei tehdä mitään suurempaa tietokoneella, ei silittää vauvajuttuja, ei siivota kaappeja. Käytännössä olen siis elänyt kaksi päivää kuin pieni vauva - nukkunut, syönyt ja tuijottanut erilaisia virikkeitä. Tylsääkin tylsempiä päiviä. Tosi mahtavaa tämä sairasloma...

Kumpanakin päivänä on ollut pakko päästä hetkeksi aikaa ulos. Tai varsinaisesti se ulospääseminen ei tässä säässä vielä auta, vaan se, että pääsee jonnekin viileään jäähdyttelemään. Eilen kävelin lähikauppaan (joka ei varsinaisesti ole kovinkaan lähellä) ja tänään vielä hiukan kauemmaksi kirjastoon ja isompaan kauppakompleksiin. Kirjastossa oli oikein mukavaa - lueskelin tuoreita vauvalehtiä ja nautin ilmastoinnista. Kirjastossa käymisen voisi liittää ainakin osaksi uutta viikkorutiinia. Saa vaan nähdä, miten kauan jaksan raahautua sinne asti helteessä omin pullein jaloin...

Noh, huomenillalla mies tulee (luultavasti) vihdoin kotiin ja sunnuntaina pääsee elämään ihan normaalia viikonloppurutiinia. Niin, tai oikeammin kesälomarutiinia, kun kummatkin ollaan nyt lomalla. Mitä ikinä se pallomahaisen kesälomarutiini sitten onkaan... Ei ainakaan rannalla makoilua näillä säillä. Tai makoilun nykyisestä epämukavuudesta johtuen oikeastaan muutenkaan. :)

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Vauvan kanssakin elämä saattaa olla tylsää ja pitkäveteistä. Varsinkin jos hän nukkuu / syö hyvin. Muistan, miten esikoisen kanssa päivät olivat piiiitkiä kun mieskin tuli kotiin aina vasta klo 19. Enää sitä ongelmaa ei ole ja osaan nauttia hetkistä, jolloin ei ole mitään tekemistä!

  T: kohta 5n äiti

  VastaaPoista
 2. Meitä on monenlaisia :)

  Itse kuulun siihen joukkoon joka rakastaa olla tekemättä yhtään mitään, voisin vaikka vain loikoilla sohvalla ja katsella ympärilleni tai voin hyvin askarrella monta tuntia tai vaikka istua netin ääressä. Hyvin minä saan aikani kulumaan, nytkin olen ollut tiistaista lähtien sairaslomalla ja eilinen oli ainoa päivä kun olen tehnyt jotain hyödyllistä, silloinkin vain siksi, että koira on saanut kuononsa pahaksi ja vein sen eläinlääkäriin. Pyykitkin on pesemättä vaikka joka päivä olen aamusta sitä suunnitellut, tosin ei näillä helteillä voi kuivausrumpua käyttää ja ulos en voi siitepölyjen takia viedä. No olen minä kyllä tosin joka päivä tainnut jotakin pientä tehdä, kastellut ja kitkenyt kasvimaata, käynyt pikaisesti kaupassa ja muuta opientä, mutta noihin on tainnut kulua yhteensä 1-2h päivä.

  Mutta, siis meitä on niin kovin paljon erillaisia, toisille tekemättömyys on hankalaa ja toisten taas vaan on pakko saada välillä vain olla tekemättä yhtään mitään. Ja jokainenhan meistä tietysti itse määrittelee sen mikä on ei yhtään mitään :)

  VastaaPoista