tiistai 15. maaliskuuta 2011

Karkuun

Jaahas... Tuo tuolla mahassa on nyt päättänyt, että se ei tykkää olla doppleroitavana. Eilen se pysyi ensin paikallaan juuri sen 15 sekuntia, että sain kellotettua sykkeen (36*4=144). Sitten se lähti vimmatusti potkien karkumatkalle. Sykekin ampaisi heti korkeammalle. Taitavista väistöliikkeistä päätellen se tiesi tasan tarkkaan, missä anturi milloinkin oli.

Sikiöthän alkavat näillä viikoilla aistia ääniä paremmin. Ilmeisesti tuosta dopplerista lähtee jonkinlaista (ultra)äänivärinää. En nimittäin painanut doppleria ihoon juuri laisinkaan, enkä muutenkaan ole mahaa tökkimällä saanut aikaiseksi vastaavaa potkujen sarjatulitusta. Meinasi korvat haljeta, kun se muksautteli protestiksi myös siihen dopplerin anturiin. :) Jätin sen sitten suosiolla rauhaan. Lähinnä mittaan sitä sykkeen nopeutta kerran viikossa ihan mielenkiinnosta.

Vielä en kyllä ajatellut aloittaa tuutulaulujen lauleskelua. Odottelen ainakin siihen asti, että saan tuolta mahasta vähän säännöllisempää palautetta. Kyllähän se tuolla aina välillä möyrii, mutta tuntuvat liikkeet ovat vielä sen verran satunnaisia, ettei osaa oikein sanoa, onko se erityisen levoton vai ei. Lueskelin myös äsken juttuja netistä, joissa sanottiin, että sikiön lähimuisti alkaa toimia vasta parin viimeisen raskauskuukauden aikana, joten eipä niitä rauhoittelurutiineja vielä oikein kannatakaan harjoitella.

Joogaaminen ei ainakaan rauhoita sitä. Hankin äskettäin Amazonista itselleni mammajooga-dvd:n ja oon kokeillut sitä nyt kaksi kertaa. Kummallakin kerralla potkuja sateli huomattavasti normaalia enemmän. Ehkä joogan antama lisätila ja hapen vapaa kulku energisoi sitä. :) Ainakin muhun jooga-dvd:llä on kyllä ollut ihan rauhoittava vaikutus - niin kuin joogalla aina. Paitsi silloin kun siinä mainitaan synnyttäminen... eli joka toisen liikkeen kohdalla. Oon tässä miettinyt, että onko normaali kaikki-lääkkeet-mulle-kiitos -synnytys oikeasti semmoinen performanssi, jossa tarvitaan kaikkia noita liikkeitä. Vai liittyvätkö nämä enemmän luomusynnytykseen? Ehkä pidän jännitystä vielä yllä. En vielä pariin kuukauteen halua googlata yhtään synnytyskertomusta enkä nähdä videoita. Mulla on jo nyt ihan tarpeeksi värikkäitä unia. Ei onneksi kylläkään synnyttämisestä...

Hankin jooga-dvd:n sellaisessa kolmen dvd:n paketissa, jossa eka levy on tätä synnytysvalmennushenkistä joogaa, toinen synnytyksen jälkeistä palauttavaa joogaa ja kolmas vauvan kanssa tehtävää joogaa. En oo vielä katsonut niitä kahta muuta levyä, mutta ainakin tää eka on kyllä sellainen, että jos se olisi selostettu suomeksi, niin tirskuisin vaan lattialla. Itse liikkeet ovat päteviä ja varmasti hyödyllisiä, mutta se henkimaailman puoli olisi todella kornia kuunneltavaa suomeksi. Englanniksi tuollainen höttö menee ihan hyvin. :) Ja selostuksen saa otettua poiskin. Pitää kyllä jossain vaiheessa varmuuden vuoksi ottaa monotoninen taustaloilotuskin pois, ettei vauva halua syntymän jälkeen kuunnella sitä unimusiikikseen. :) Siinä ei ehkä vanhempien pää kestäisi...

4 kommenttia:

 1. Vitsit, varmasti ihanaa joogailla :)

  En kyllä usko, että sikiö voisi kuulla ultraääniä.

  Dopplerlaite lähettää kyllä ultraääniä, mut en usko, et sikiö voi niitä kuulla. Mun laitteeni (AngelSounds Jumper) lähettää 3,3 MHz ääntä, ja ihminen ei voi kuulla ääntä, jonka taajuus on yli 20 kHz. Eli tuo on yli 100 kertaa suurempi taajuus, kun mitä ihminen voi kuulla. Tietty sikiön kuuloalue voi olla laajempi, kuin aikuisen ihmisen (ja varmaan onkin), mutta en usko että noin paljoa laajempi.

  Anteeksi tylsä kommentti, mut insinööri on aina insinööri :D

  VastaaPoista
 2. Mukavaa kuulla insinöörin mielipide. :)

  En mäkään oikeasti usko, että se niitä kuulee, kun ei se vielä osaa edes käsitellä kuuloaistimuksia. Eikä sitä ihminen tosiaan voisi kuullakaan. Mut jotakin se aisti, koska se ihan selvästi säpsähti ja pyrki voimakkaasti pois dopplerin alta. Sikiöthän kuulee tossa vaiheessa lähinnä tuntoaistillaan.

  Mulla oli dopplerin anturi ihan samassa kohtaa ja paikallaan sen ekat 15 sekuntia kuin sen jälkeenkin. Ihan kuin se olisi 15 sekunnin jälkeen havahtunut, että joku tarkkailee sitä. Ehkä sillä on kuudes aisti. :)

  VastaaPoista
 3. Tiedätpäs mielenkiitoisia juttuja! Isinööri ei oikein biologiasta tiedä, mut pikkuhiljaa alan oppia :) Vau.fi laskurissa on sanottu koska sikiö alkaa kuulla, ajattelin että alan käyttää silloin enemmän aikaa masulle jutteluun. Ja Bolakoru pääsee käyttöön sit.

  Meidän vaavi oli neuvolassa kiltisti kuunneltavana, mut kotona ei :) Saattaa tosin olla laitteenkäyttäjässä jotakin eroa.. Ja laitteen laadussa ehkä myös :) Mut kotona kuullaan vaan pikkuhetken sydäntä. Onneks silti ees pikkuhetki!

  VastaaPoista
 4. Emmä näistä mitään ennestään oo tiennyt, mutta googlaamalla löytyy kaikkea mielenkiintoista. :) Esimerkiksi tämä artikkeli.

  Ainakin mulle vau.fi-laskuri antaa, että sikiö alkaisi kuulla tasan rv 23. Tossa artikkelissa kuitenkin sanotaan, että kuulohermoissa kulkee ärsykkeitä jo viikolta 20 alkaen. Ja tosiaan sitä ennenkin sikiöiden on todettu reagoivan ääneen, vaikka ne eivät sitä vielä ääneksi tajuakaan. Mutta siis vasta kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana sikiö alkaa muistaa kuulemaansa ja oppia yhdistämään tiettyjä olotiloja tiettyihin ääniin.

  Jänniä juttuja kyllä!

  VastaaPoista